Cliënten over NAH begeleiding

Ervaringen van cliënten met de NAH-begeleiding van Yvette: 

 

Marijke, 45 jaar, NAH-begeleiding na CVA:

Marijke-45jaar-cva-nah-begeleiding

“Ik kon het niet geloven, toen ik op mijn 45e een hersenbloeding en dus NAH kreeg… Ik heb twee kinderen van 13 en 15 jaar, ben alleenstaand, had leuk werk. En van het ene op het andere moment was alles anders. In het begin kon ik lichamelijk weinig maar dat ging gelukkig snel vooruit. Na de ziekenhuisopname heb ik nog een paar maanden revalidatie gehad. Daarna moest ik het alleen doen. En dat viel tegen. Ik was ontzettend snel moe. Ik kreeg het huishouden niet meer goed georganiseerd. Ik was snel boos, prikkelbaar, verdrietig. Ik kon niet werken.

Yvette komt sindsdien wekelijks bij mij thuis voor NAH-begeleiding. Ik leg haar voor waar ik tegenaan loop en samen  puzzelen we hoe ik hier anders, handiger mee om kan gaan. Zo hebben we samen gekeken hoe ik het huishouden anders kan organiseren. Ik las nu bijvoorbeeld meer pauzes in. Dat klinkt gemakkelijk, maar  veranderen  bleek moeilijk! Ik wilde gewoon het liefste mijn oude vertrouwde ik terug. Uiteindelijk, ik ben nu een jaar verder sinds de NAH-begeleiding, kan ik zeggen dat ik gelukkig ben met wat ik nu heb bereikt. Ik ben veranderd, ook als persoon. Ik heb geleerd me minder te laten leiden door wat anderen van me vinden. Dat is namelijk zonde van mijn energie. Nu begeleidt Yvette me nog ongeveer één keer per maand, om niet in mijn oude gedrag terug te vallen.” 

Anette, 63 jaar, NAH-begeleiding na Multiple Sclerose:

Anette-63jaar-nah-begeleiding“Lichamelijk maar ook vooral geestelijk ging het steeds minder goed met mij. Ik vergat mijn afspraken, vergat mijn medicijnen op tijd in te nemen en bij te bestellen, kon gesprekken niet meer goed onthouden en ik had daardoor ook steeds minder respect voor mezelf. Via de neuroloog ben ik naar Yvette verwezen. Zij heeft samen met mij gekeken hoe ik hier anders mee om kon gaan. Ik heb in de NAH-begeleiding geleerd hoe ik nu één  ding tegelijk kan doen. Ik heb geleerd hoe ik me veel minder snel laat afleiden. Ik heb niet meer allemaal “onaffe projecten” en ben veel minder chaotisch. Sinds de NAH-begeleiding ervaar ik meer grip en controle op mijn leven en zit daardoor ook lekkerder in mijn vel. Yvette is er als NAH-coach goed in jezelf aan het denken te zetten hoe het anders kan. Ik zie haar als begripvol maar ook praktisch.”

Wilco, 51 jaar, NAH-begeleiding na hartstilstand:

Wilco-51jaar-nah-begeleiding“Zomaar van de ene op de andere dag, is mijn leven totaal veranderd. Ik werkte als docent op een middelbare school. Ik was een gezellige actieve man en sportte veel. Na een periode in het ziekenhuis en revalidatiecentrum ben ik – via een kennis die een CVA had en die NAH-begeleiding van Yvette heeft gehad – bij Yvette terechtgekomen. Zij bleek allereerst een goed luisteraar. Ook bleek ze goed in staat te verwoorden  waar ik behoefte aan had. We hebben in de NAH  begeleiding samen veranderdoelen geformuleerd en daar vervolgens,  stap-voor-stap, stappen in gemaakt. Ik heb tijdens de NAH begeleiding ook veel geleerd over mijzelf. Yvette bleek veel kennis en ervaring in de begeleiding van mensen hersenletsel (NAH) te hebben en heeft mij goed begeleid op weg naar meer zelfstandigheid. De oude ben ik niet meer geworden, maar ik heb wel leren omgaan met mijn NAH- beperkingen.”

Naomi, 32 jaar, NAH-begeleiding na auto-ongeval:

Naomi-32jaar-nah-begeleiding“Het leek in eerste instantie mee te vallen, na mijn auto-ongeluk. Ik ben nog wel even in het ziekenhuis geweest voor controle. Klachten werden pas na de zomervakantie duidelijk, toen ik naast mijn werk weer verder wilde gaan met mijn HBO opleiding (2e jaar). Ik kon veel minder goed onthouden wat ik moest leren, het kostte me zoveel tijd en energie! Ik werd gek van alle geluiden en het TL licht. Ik kwam “overspannen” thuis te zitten en kwam via de huisarts bij Yvette terecht. Bij de NAH- begeleiding heb ik meer inzicht gekregen in wat me is overkomen en hoe daarmee om te gaan. Ik heb geleerd te erkennen dat ik minder energie heb. Dat kan ik niet veranderen, maar ik kan wel anders met mijn energie omgaan. Ik ben (tijdelijk?) gestopt met mijn studie maar ben wel weer begonnen met werken. En het allerbelangrijkste is…  ik ben weer blij met mezelf. Ik ben niet meer aan het overleven maar heb weer plezier in het leven!”

Sietse, 43 jaar, begeleiding burn out         

Sietse-43jaar-nah-begeleiding“Ik was ontzettend moe. En ook het onthouden en concentreren ging niet meer. De huisarts twijfelde, en verwees me door naar de neuroloog. Daar werd geen hersenletsel geconstateerd. De klachten leken te passen bij een burn out. Ik had een drukke baan, een kind die extra aandacht vroeg, een druk sociaal leven. Door de begeleiding van Yvette leerde ik een betere verhouding aan te brengen tussen ontspanning en inspanning. Begeleiding hield onder meer in: Agenda-beleid, “nee” leren zeggen, eerst denken dan doen… Het klinkt allemaal eenvoudig. Maar doe het ook maar eens! Samen met Yvette heb ik, dat wat ik wist dat ik moest doen, ook echt gedaan! Ik wilde eigenlijk gewoon doorgaan met waar ik mee bezig was, maar dat bleek niet meer haalbaar. Na de NAH begeleiding heb ik een nieuw evenwicht gevonden. Ik werk rustiger, houd meer pauzes, en durf ook nee te zeggen en beter voor mezelf op te komen. En als ik zo terugkijk zou ik niet meer terug willen naar mijn oude leven!”